Bereidstellingsprovisie

Wat is bereidstellingsprovisie?

Bij het aanvragen van een hypotheekofferte bij een geldverstrekker reserveert de geldverstrekker de hoofdsom van de hypotheek tegen een bepaald rentepercentage. Als de rente stijgt houd je het in de hypotheekofferte genoemde rentepercentage. De geldverstrekker ondervindt hier nadeel van en berekent dit door in de vorm van bereidstellingsprovisie.

Elke geldverstrekker hanteert een termijn waarin de bereidstellingsprovisie nog niet van toepassing is. Dit kan bijvoorbeeld drie maanden zijn. Dit betekent dat als tussen het moment van aanvragen van de offerte en het passeren bij de notaris minder dan drie maanden zit er geen bereidstellingsprovisie in rekening wordt gebracht.

Na het verstrijken van de initiële geldigheidstermijn van de offerte kan een deel van de offertes worden verlengd. Geldverstrekkers verschillen in hun manier van verrekenen. Bij sommige geldverstrekkers wordt de bereidstellingsprovisie alleen in rekening gebracht als de huidige rente hoger is dan de hypotheekrente in de offerte. Andere brengen het altijd in rekening. In veel gevallen wordt een deel van een maand naar boven afgerond in hele maanden. Hierna wordt een vast percentage in rekening gebracht per maand. De verschuldigde bereidstellingsprovisie wordt ingehouden op het totale bedrag dat naar de notaris wordt overgemaakt.

Als je verwacht dat de hypotheekrente gelijk blijft of zelfs daalt en het moment van passeren verder in de toekomst ligt kun je overwegen te wachten met het aanvragen van een hypotheekofferte. Door de offerte later aan te vragen kun je de bereidstellingsprovisie vermijden en hierdoor kosten uitsparen.

Feedback

Help mee Hypotheeklastencalculator te verbeteren. Geef aan wat je goed of minder goed vindt of waar je tegenaan loopt.
Vergeet niet je e-mailadres te vermelden als je een reactie wenst.
Annuleren