Kosten Koper
Wat is Kosten Koper?
In de meeste gevallen zie je bij de vraagprijs van een woning de term 'Kosten Koper' (kk) staan. Dit betekent dat de kosten die nodig zijn voor de overdracht van de woning voor rekening komen van de koper. De verkoper ontvangt de volledige overeengekomen verkoopprijs.
De kosten koper kunnen bestaan uit een aantal verschillende kostenposten. Niet in alle gevallen zullen deze allemaal van toepassing zijn. De meest voorkomende zijn:
- Overdrachtsbelasting
- Notaris
- Transportakte notaris
- Hypotheekakte notaris
- Hypotheek
- Advieskosten hypotheek
- Bereidstellingsprovisie
- Borgtochtprovisie voor NHG
- Taxatiekosten ten behoeve van financering
- Aankoopmakelaarscourtage
Bij een nieuwbouwwoning is vaak sprake van vrij op naam (v.o.n.) in plaats van kosten koper. Dit betekent dat geen overdrachtsbelasting verschuldigd is of dat deze voor rekening van de verkoper komt. Ook de kosten van de transportakte van de notaris zullen door de verkoper worden gedragen. De kosten die verband houden met de hypotheek komen alsnog voor rekening van de koper.
De hoogte van de kosten koper is mede van belang omdat de maximale verhouding tussen de hoogte van hypotheek en de verkoopwaarde van de woning de komende jaren steeds lager komt te liggen. Op dit moment mag de hypotheek maximaal 106% van de waarde van de woning bedragen. Indien de hypotheek meer zou zijn dan 106% dient eigen geld te worden ingebracht om de hoogte van de hypotheek omlaag te brengen.